Eva Darpö (OBS! Medverkar ej 2019)

Jag är bosatt permanent i 6 år nu vid Lauter på Fårö nära mina föräldrars bostad, mamma var gotländska så jag har vistats på ön sedan födseln.
Har jobbat heltid med mitt konstnärsskap efter utbildningen, sedan drygt 20 år tillbaka som Glaskonstnär. jag är utbildad på Konstfack 1973-1978 på Keramik/Glas, kompletterat med Pilchuck Glasschool 1999 och 2001.
Tog en master i Ljusdesign 2003 på KTH Stockholm och jobbar därefter en hel del med lampor o ljusdesign i offentlig miljö.
Här vid Lauter har jag och min man skapat en miljö för kultur, mat och bostad. Galleriet är öppet året om med det nybyggda Orangeriet för en fikapaus under besöket. Gården är under upprustning vi har kommit långt med arbetet men är inte helt färdiga ännu.
Blessellska gården drivs som en Italiensk Agricultura med Konst, boende mat och djur för besökaren att ta del av.

I galleriet visar jag min glaskonst och porslin. Min inspirationskälla kommer från naturen och blir en naturlig del av livet vi lever här på ön.
Jag jobbar gärna med en mix av olika material och har varit en del av mitt liv.
Som barn uppväxt på ett stenhuggeri i Västervik ligger sten väldigt nära att använda såklart, bland föräldrarnas närmaste vänner fanns keramikern Åsa Frosterud, konstnären Erik Wikström och Glaskonstnären Erik Höglund.
Pappa som gick och målade för Isac Grunewald i 2 år som ung pojke men blev hemtvingad till stenhuggeriet av farfar efter utbildningen.
Så spännande och inspirerande att jag sökte till Nyckelviksskolan efter gymnasiet och därefter blev det konstfack.
Mixar gärna olika material speciellt i lite större format för utsmyckningar. I orangeriet vinterförvaras växter från medelhavet och blir en del av fikamiljön. Jag har sedan utbildningen på Konstfack jobbat en hel del med prakturnor och mitt examensarbete bestod av automatiskabevattningskrukor för växter, prakturnor på Rosendahl 1998 och Hedens Lustgård i Göteborg 2001. Så i min keramiska ateljé bygger jag prakturnor för både inomhus- och utomhusmiljö. En nyhet Blessellska krukan är under produktion och i porslin.
Men även en vacker vardagsvara att bruka i köket vid bordet ligger mig varmt om hjärtat.

Eva Darpö
Fårö, Lauter 1964
624 66 Fårö

070-3006690
www.evadarpo.se

Öppet 11-18